MENU

Groeien in (zelf)leiderschap in verpletterend mooie wildernis van Kreta

25 januari 2018
Henk Stoorvogel

Kreta kende ik alleen als vakantie-eiland. Ik was er een keer samen met Ruth geweest, in zo’n toeristenresort aan de oostkust. Van Kreta zag ik weinig meer dan het park waar wij verbleven, de boulevard en het strand. Op dat moment vond ik dat helemaal prima, niet wetende welke schatten aan natuurschoon en cultuurhistorie ik miste.

 

Heimwee

Het lezen van Natural Born Heroes, van Christopher McDougall, opende echter mijn ogen. Het boek maakte een eigenaardig, maar onstuitbaar gevoel van heimwee in mij los. Ik las over een flamboyante dichter, een straatarme artiest en schaapherders met zenuwen en pezen van staal die er samen in slaagden om tijdens WOII een Duitse generaal te ontvoeren. Achtervolgd door duizenden elitetroepen slaagden zij er in de bergen over te trekken en de generaal levend van het eiland te smokkelen. Een huzarenstukje dat de hele oorlog niet weer herhaald zou worden.

 

Het echte, ruige Kreta

Mc Dougall schreef dingen als: ‘Op Kreta hebben de Duitsers de oorlog verloren’, om vervolgens uit te leggen dat de primitieve verzetsbeweging op Kreta zo hardnekkig weerstand bood dat de 80.000 Duitse troepen die op het eiland gelegerd waren niet tijdig ingezet konden worden voor de finale slag om Rusland. Pagina na pagina was ik getuige van eenvoudige herders die eindeloos konden klimmen en dalen, balancerend over messcherpe bergkammen, overlevend in eindeloze wildernis. En elke bladzijde groeide het verlangen: ik wil naar Kreta. Niet naar het halfbakken toeristenKreta dat ik kende. Nee, ik wilde naar het ruige Kreta, het echte Kreta. Het Kreta dat de geheimen van kracht en moed nog kent. Verzetsbeweging Kreta

 

Fit to Serve

McDougall vertelde over George Hebert, een Franse grondlegger van natural training: het trainen van ziel en lichaam vanuit de vrije beweging in de natuur. Door in de open lucht te klimmen, rennen, springen, kruipen, zwemmen en werpen leerden mensen hun ware potentieel kennen en waren zij in staat andere mensen te dienen. ‘Be fit to be useful’, zei Hebert. Die zin onderstreepte ik en ernaast schreef ik in hoofdletters: FIT TO SERVE!

 

Leven voor twee

Ja, McGougall spreekt over heldendom. En dat is een term die wij al snel aanmatigend of verdacht vinden. Maar, zo zegt hij: ‘Helden zijn beschermers. En om iemand te kunnen beschermen heb je kracht voor twee nodig.’

Plotseling zag ik het: dit is wat Nederland nodig heeft. Mannen die durven leven voor twee. Mannen die altijd nog wat energie, liefde of wijsheid over hebben om iemand anders te kunnen dienen. Is dat ook niet de essentie van geestelijk leiderschap? Dat je je vaardigheden, kracht en passie zodanig ontwikkeld en inzet dat je daar God, je Gezin, de Gemeente en je Omgeving mee kunt dienen? En waar zou dat beter kunnen dan op Kreta, lopend over de paden die eens bewandeld werden door verzetsstrijders met imposant uithoudingsvermogen, zwemmend door de kristalheldere Middellandse Zee, studies volgend op verlaten zandstranden, oefeningen afwerkend op ruige berghellingen met adembenemend uitzicht op zee…

 

Slapen in een schaapskooi of eeuwenoude olijfboomhaard

 

Zo kwam het dat we met de 4e Musketier nu al drie keer naar Kreta zijn gegaan om groepen mannen te trainen in zelfleiderschap en zachte kracht. Ik vond het gewéldig! Slapen in een schaapskooi, of in een eeuwenoude olijfboomgaard, of aan het strand... De studies en bijbehorende verwerkingsopdrachten die maakten dat verandering van binnenuit optrad. De getuigenissen van de mannen die de Fit to Serve hebben meegemaakt en een doorbraak in hun leven ervaren hebben.

 

Ga jij met mij mee naar Kreta?

Ook de komende jaren bieden we daarom het Fit to Serve programma eenmaal per jaar op Kreta aan. In 2018 zal dat zijn van 1-4 juni. Wil jij investeren in zelfleiderschap om te groeien naar de man, vader, collega, werkgever of leider naar Gods hart? Wil jij de diepte in met sessies over identiteit, kwetsbaarheid, wilskracht, gerechtigheid en leiderschap? Wil je kennis maken met Kreta op haar mooist? Meld je dan aan en ga mee op deze schitterende trainingsreis. Meer informatie en de mogelijheid tot aanmelden vind je hier.