MENU

Met deze vijf stappen maak jij een verhaal dat klinkt als een klok

7 december 2020
Henk Stoorvogel
Met deze VIJF stappen maak jij een verhaal dat KLINKT als een klok

 

Eindelijk is hij er… KLINK – Spreken met Impact, het boek dat jouw helpt verbindend en overtuigend te spreken. Mark van Vuuren en ik hebben er anderhalf jaar aan gewerkt. We wisten wát we wilden zeggen, maar hebben lang gepuzzeld over de manier waaróp we dat het beste konden doen. En daarmee beland je meteen op één van de kritieke punten in het proces van het maken van een toespraak. Vaak weet je wel ongeveer wat je wil zeggen. Veel mensen klimmen dan het podium op, om datgene waarvan ze ongeveer weten wat het moet zijn over de bühne te brengen. De kans is groot dat het verhaal dan een fractie van de impact heeft die het had kunnen hebben, als je de tijd had genomen goed na te denken over de manier waaróp je het wilde zeggen.

 

Stap voor stap

KLINK – Spreken met impact, is een methodisch boek geworden. Dat wil zeggen dat we de lezer bij de hand nemen in het doorlopen van alle stapjes die nodig zijn om te komen tot een verbindend en overtuigend verhaal. Het gevaar van een methodisch boek is dat het al snel saai kan worden. Wie heeft er nu zin om een ‘methodisch’ boek te gaan lezen? Daarom hebben we het boek zo creatief mogelijk opgezet, met tal van figuren, schema’s, foto’s, voorbeelden en casestudy’s. En, wat het bijzonder maakt is dat we enkele iconische experts op deelgebieden hebben ingevlogen. Van wie kun je beter leren om een creatief proces te doorlopen dan van Leonardo da Vinci? Of wie kan ons nou beter inwijden in de magie van stijl en ritme in communicatie dan Mohammed Ali, de man die nog sneller dichtte dan dat hij stootte?

 

De vijf basisstappen

In KLINK nemen we de lezer mee in de vijf basisstappen om te komen tot een verhaal dat KLINKT als een klok. Die vijf stappen hebben we niet zelf bedacht. Je zou kunnen zeggen dat die vijf stappen al zo oud zijn als de mensheid. Mannen met illustere namen als Aristoteles, Cicero en Quintillianus onderwezen hun gehoor al in deze stappen. In de klassieke retorica worden deze stappen ook wel de vijf ‘canons’ van spreekvaardigheid genoemd. In de oude boeken worden de stappen Vinding, Ordening, Stijl, Memorisatie en Overdracht genoemd. Wij gebruiken vijf woorden die beginnen met een ‘O’: Ontdekken, Ordenen, Omschrijven, Onthouden en Overdragen.

Hoe beter je deze stappen beheerst, hoe beter je leert spreken.

Ontdekken – de eerste fase. Je begint met een min of meer blanco vel papier en staat voor de uitdaging te ontdekken wat je eigenlijk wil zeggen. Wat wordt jouw boodschap? Welke verrassende inzichten heb je? Welk goede nieuws ga je brengen?

Ordenen – de tweede fase. Veel sprekers vinden dit misschien wel de moeilijkste stap. In de fase van ordening ga je de veelheid aan inzichten en gedachten die je in de eerste fase hebt opgedaan in de beste volgorde zetten. Je creëert een compositie met spanningsbogen en een onweerstaanbare opbouw.

Omschrijven – de derde fase. Zelf vind ik dit vaak de leukste fase. Ik weet wát ik wil zeggen en in welke volgorde. Nu ga ik nadenken over de manier waaróp ik mijn boodschap het beste kan omschrijven en verpakken. Hoe ga ik spelen met taal? Hoe ga ik gedenkwaardige communicatie creëren?

Onthouden – de vierde fase. Hier is het doel om zoveel mogelijk los te komen van papier, zodat je op het podium maximaal in verbinding met je publiek kunt staan en jezelf ook kan laten meevoeren met de flow van je verhaal. Hier bestaan een paar hele slimme strategieën voor.

Overdragen – de laatste fase. Je betreedt het podium en waagt de sprong in het diepe. Jouw spreekbeurt wordt een gebeurtenis. Je mag tevoorschijn komen en het podium innemen.

Half januari 2021 verschijnt KLINK - Spreken met Impact. Jij kunt jouw exemplaar nu vast bestellen, zodat je het bij verschijning meteen thuis ontvangt. Reserveer nu in de webshop vast jouw KLINK.