MENU

Nieuw boek: Viva de kerk!

29 maart 2017
Henk Stoorvogel

Als gemeente bevinden wij ons in een visie-ontwikkelingstraject. We hebben onszelf de vraag gesteld hoe God zou willen dat wij doorontwikkelen richting 2030. Het is een hele boeiende en tegelijk spannende vraag.

In het kader van onze zoektocht naar visie en leiding heb ik een studie naar de kerk in Antiochië gemaakt. De kerk in Jeruzalem, zoals in Handelingen beschreven, is bij velen welbekend. Maar gaandeweg Handelingen wordt de positie van de kerk in Antiochië steeds belangrijker. Het was een kerk bestaande uit voormalige heidenen en Joden, in een grote stad boordevol verleidingen. De gemeente in Antiochië had een grote impact, niet alleen op de eigen stad, maar op een groot deel van het Romeinse rijk. Het was de uitvalsbasis voor de grote zendingsreizen van Paulus en gaf daarmee blijk van een enorme missionaire kiemkracht.

Ik kwam tot tien kenmerken van de kerk in Antiochië, die ik heb beschreven in mijn nieuwe boek Viva de Kerk! Ik geloof dat er hoop is voor de kerk in Nederland en geloof dat de lessen van de gemeente in Antiochië zowel ambtsdragers als betrokken gemeenteleden zullen inspireren om mee te bewegen met het werk van Gods Geest in deze tijd.

Het boek is vanaf juni verkrijgbaar. Op Opwekking zal ik een seminar verzorgen over de tien kenmerken van de kerk in Antiochië en in het najaar verzorg ik over deze thematiek een Masterclass.