MENU

Vijf miljoen jaar verder denken

2 mei 2017

Vijf miljoen jaar verder denken

 

In zijn wereldberoemde boek ‘The 7 habits of highly effective people’ noemt Stephen Covey het als tweede ‘habit’ van succesvolle mensen: beginnen met het eind in het zicht. Het is een eigenschap die bij mij zomaar verwatert. Onstuitbaar wordt mijn energie, focus en aandacht opgezogen, aangetrokken en volledig geconsumeerd door het hier en nu. Voordat ik er erg in heb zoek ik mijn geluk in het hebben van spullen of het beleven van ervaringen, hier op aarde. Mijn dromen wil ik realiseren, aan deze kant van de eeuwigheid. Ik ben een expert in het triviale en een beginneling in het belangrijke. Het tijdelijke vult mijn blikveld, de realiteit van het tijdloze vervaagt.

Toch roept de Bijbel ons op om te leven in het licht van de eeuwigheid. De Psalmist zegt in Psalm 39:4:

Laat mij, Here, mijn einde kennen, en welke de maat van mijn dagen is; laat mij weten hoe vergankelijk ik ben.

Zeventig, tachtig jaar is ons op aarde gegeven. Dat is het paradigma waar ik vaak in denk. Ik plan een dag, een week, een maand, een jaar vooruit. Wat God mij wil leren is om vijf miljoen jaar vooruit te denken. Paulus (in 2 Korintiërs 4:17-18) zegt:

Want de lichte last der verdrukking van een ogenblik bewerkt voor ons een alles verre te boven gaand eeuwig gewicht van heerlijkheid, daar wij niet zien op het zichtbare, maar op het onzichtbare; want het zichtbare is tijdelijk, maar het onzichtbare is eeuwig.

Focus je hart op de realiteit van de eeuwigheid. Voordat je het weet zit je aardse leven er op. De keuzes die je hier op aarde hebt gemaakt, oefenen ontelbare eeuwen hun invloed uit. Tijdens marathons zijn er altijd kilometers die pijn doen en eindeloos lijken. Hou vol, doe wat gedaan moet worden en kijk verder dan je leven op aarde lang is. Plan vijf miljoen jaar vooruit.