MENU

Waarom ik deelneem aan de Muskathlon Indonesiƫ 2018 met de 4e Musketier

6 oktober 2017
Henk Stoorvogel

In oktober 2018 mág ik weer: dan neem ik deel aan mijn 5e Muskathlon.

Ik zie ons nog zitten in het gammele busje in Rwanda. Tiemen Westerduin, Rik Bennik, Jan Stoorvogel. 2011 was het. Het was mijn eerste keer in Afrika en ik was diep onder de indruk van het onrecht dat armoede heet. Armoede dehumaniseert. Armoede doet onschuldige levens in de knop gebroken worden. De kleine hutjes, de schamele bezittingen, de geur van vuil en verrotting. Wij wilden wat dóen. Iets dat zoden aan de dijk zou zetten. Wij wilden de wereld veranderen.

Dus bedachten wij de Muskathlon: een ultieme uitdaging op een extreme locatie, waarbij we een significante bijdrage leveren aan de strijd tegen onrecht. Ultiem. Extreem. Significant. Dat waren de kernwoorden. 

Een marathon lopen. Dat vonden wij wel ultiem.

Op de plek waar de nood heerst. In Afrika. Op de vuilnisbelt. In achtergelegen gebieden. Dat vonden wij extreem.

En significant... tja, er was fors geld nodig om mensen structureel te kunnen helpen.

10.000 euro sponsorgeld per persoon. Dat vonden wij een mooi streefbedrag.

Zo gingen we van start.

30 mannen namen deel aan de eerste Muskathlon. We liepen een marathon in Rwanda en haalden samen 306.000 euro op. Het werkte! Dit moesten we verder uitbouwen. Want al was 306.000 euro een heleboel geld, het bleef een druppel op een gloeiende plaat.

Dus hebben we de afgelopen jaren met heel veel mensen verder gebouwd aan het avontuur dat Muskathlon heet. Miljoenen euro's werden er al opgehaald. En tegenwoordig worden er niet alleen in Nederland, maar ook in Groot Brittanië, Duitsland, Amerika, Canada, Zwitserland, Noorwegen en Australië Muskathleten geworven, om maar een paar landen te noemen.

Maar weet je wat ik gaandeweg ontdekte?

Wij begonnen met de Muskathlon omdat wij de wereld wilden veranderen. God had echter een groter plan. Hij zei: 'Het is prima dat jij de wereld wil veranderen. Geef daarin het beste wat je hebt. Maar daar dwars doorheen wil Ik jouw hart veranderen. Ik wil jou edelmoediger, geloviger, liefdevoller, mooier maken.'

En daarom ga ik opnieuw mee. In het volste vertrouwen dat God mij zal leiden. Ik wil verschil maken voor mensen in grote nood. Ik vind het een eindeloos opwindende gedachte: mijn besluit om deel te nemen aan de Muskathlon in Indonesië zal het leven van tien kinderen én hun gezinnen blijvend veranderen. Ik denk dat ik in de hemel pas de volledige reikwijdte van de impact van de Muskathlon zal zien. En ook door het Muskathlon-avontuur komend jaar zal God mijn hart weer kneden en vormen, zodat ik meer ga lijken op Jezus. En dat is waar ik naar verlang.

En jij? Wat denk jij? Ga je een keer met mij mee? Check www.muskathlon.com en stort je in dit geweldige avontuur!