MENU

Geestelijke groei

Man zijn in de tweede helft

Categorie: Geestelijke groei
Klaar voor de queeste?

Ik,Henk, ben 43, Eugene - vriend en co-auteur, is 69. Dat betekent dat we ons beiden in de tweede helft van ons leven bevinden. Zo vanaf mijn 37e begon het bij mij... een onbestemd gevoel... moest ik blijven doen wat ik deed? Welke keuzes moest ik maken richting de toekomst?

 

Gouden decennium

Een vriend vertelde me: 'Tussen je veertigste en je vijftigste zit je in je gouden decennium. Je hebt de energie van de jonge man en de ervaring van de oude man. De tien jaar tussen je veertigste en vijftigste zijn misschien wel de meest kostbare jaren die je in je leven hebt.' Zijn woorden raakten me. Ik ging op zoek naar manieren waarop ik me kon voorbereiden op de tweede helft van mijn leven.

Hoe ik de eerste helft moest doen had ik ondertussen wel uitgevogeld. Ik had geleerd hoe ik een gezin kon onderhouden, hoe ik goed kon worden in een vak, hoe ik iets op kon bouwen. Maar ik voelde dat ik voor de tweede helft van mijn  leven hele andere vaardigheden en waarden nodig had. Ik las boeken, ging op retraite en sprak erover met vrienden en mijn vrouw.

 

Uitdagend en belangrijk

Verrassend genoeg ontdekte ik juist in de Bijbel enkele van de inzichten die mij het meest hebben geholpen in de overgang van mijn eerste naar de tweede helft. Op mannenconferenties en in coachingssessies begon ik hierover te delen en elke keer was het alsof er een bom af ging. Blijkbaar was mijn zoektocht niet uniek, maar universeel.

Samen met Eugene besloot ik dit boek te schrijven. In het boek delen we persoonlijke ervaringen, maar nemen we je ook mee in een denkraam dat je helpt om op een gezonde manier naar de tweede helft toe te leven. Wanneer je de moed opvat om het boek - en jouw tweede helft - serieus te nemen, is het een buitengewoon uitdagend en belangrijk boek. Het zal je richting en houvast geven om je tweede levenshelft goed in te vullen. Het kan je onnoemlijk veel leed besparen en helpen om goed te eindigen.

 

Jouw route naar persoonlijke groei

Omdat de thematiek van dit boek er niet alleen vraagt om gelezen, maar vooral om gelééfd en geïnternaliseerd te worden hebben we rondom deze thematiek ook trainingsweekenden ontwikkeld vanuit 4M, en bied ik ook coachingstrajecten aan. In de coachingstrajecten doorloop je via een mix van persoonlijke- en groepssessies de thematiek van het boek.

Voor meer informatie over de coachingstrajecten, klik hier of stuur mij een mail.

Voor meer informatie over de tweede helft weekenden van 4M, klik hier.

€21,00