MENU

Coaching

Ben je op zoek naar coaching?

Wellicht kan ik je helpen. Mijn coaching richt zich op drie terreinen:

  1. Coaching van ondernemers en leidinggevenden

  2. Coaching van mannen in (de overgang naar) de Tweede Helft

  3. Coaching van kerkleiders en gemeenteteams

Contact mij gerust

 

Coaching van ondernemers en leidinggevenden

De aanleiding voor een coachingstraject varieert per persoon. De ene keer betreft het een situatie van overdracht van leiderschap op een volgende generatie, en de vraag hoe hier in wijsheid mee om te gaan. Een volgende keer zoekt iemand richting in zijn of haar leiderschap, om de organisatie of het bedrijf waarvoor verantwoordelijkheid gedragen wordt op een goede manier verder te brengen. Het coachingstraject begint voor mij altijd met luisteren. Ik luister naar datgene dat gezegd wordt, en naar datgene dat niet gezegd wordt, maar wel door de woorden heen speelt.

Ik vind het een voorrecht om voor een aantal maanden, of soms een paar jaar, op te trekken met iemand. Naast iemand te staan. Raad te geven. Te stutten waar nodig, te bekrachtigen waar mogelijk. 

In mijn coachingstrajecten volg ik geen vast model. Daarvoor is elke situatie te uniek. We reflecteren op diepe Bijbelse noties van leiderschap en hoe die toe te passen in concrete situaties. We vertalen complexe vraagstukken naar concrete actieplannen en bereiken door het zetten van kleine stappen uiteindelijk grote doelen.

Loop je vast in je leiderschap, of verlang je er juist naar om je leiderschap naar een volgend niveau te brengen en zoek je daarin begeleiding. Mail mij gerust en we gaan welk op maat gemaakt traject jou het beste helpt.

 

Coaching van mannen in (de overgang naar) de Tweede Helft 

De Tweede Helft... Elke man krijgt er mee te maken. Meestal begint het zo tegen je veertigste. Je drijfveren en waardensysteem verandert. Vanaf je twintigste heb je hard gewerkt, heb je bewezen dat je voor een kring van geliefden kunt zorgen, heb je laten zien wie je bent en wat je in je mars hebt. Je hebt een ladder beklommen en bent hoog gekomen.

Zo rond je veertigste gaat het kriebelen... Ik ben hoog opgeklommen, maar staat de ladder wel tegen de juiste muur? Is dit wel echt wat ik met mijn leven wil? Je waardensysteem verandert. Van een drang naar prestatie krijg je een hang naar relatie. Van 'vergaren' of nemen ga je bewegen richting geven. Van 'meer' ontstaat er ruimte voor 'minder'.

Sommige mannen belanden in een midlifecrisis. Zij kopen een motor, nemen een minnares, ervaren een meltdown in hun geloof... Alle mannen gaan door de midlifefase. Om te voorkomen dat je in een midlifecrisis belandt is het van belang de Tweede Helft bewust onder ogen te zien en weloverwogen keuzes te maken over de wijze waarop je je leven in deze nieuwe fase wil inrichten. Wat wordt je nieuwe rol? Welke erfenis wil je achterlaten en hoe ga je daar aan bouwen? Hoe ga je om met een andere mate van energie en een veranderend lichaam?

Deze en vele andere vragen passeren de revue. Samen met Eugene Poppe ontwierp ik de Tweede Helft weekenden bij 4M: weekenden waarbij we mannen in een retraite-setting helpen hun Tweede Helft op een gezonde manier in te gaan. Ook schrijf ik samen met Eugene hierover een boek.

Heb je te maken met de dynamiek van de overgang naar de Tweede Helft en verlang je ernaar hierin persoonlijke begeleiding te ontvangen? Mail me en ontvang informatie over het coachingstraject. In deze coachingstrajecten werk ik vaak met groepen van 3-5 mannen en soms ook individueel.

 

Coaching van leidinggevenden in kerken

Het meewerken aan de bloei van de kerk is één van mijn grote passies. Veel kerken staan in deze tijd voor grote uitdagingen in complexe verandertrajecten. In mijn boek Viva de Kerk heb ik aan de hand van het ontstaan van de kerk in Antiochië  tien belangrijke principes van gemeentezijn beschreven. In mijn whitepaper Viva de Kerk Gemeenteontwikkeling geef ik een reflectie op de staat van de kerk in deze tijd en reik ik acht tools voor het leiden van gemeentevernieuwingstrajecten aan. 

Vanuit dit gedachtengoed heb ik de afgelopen jaren kerken in binnen- en buitenland geholpen in ontwikkeltrajecten en coaching van voorgangersteams en oudstenraden. De insteek van de coaching verschilt per situatie. Soms wordt gekozen voor één of twee sessies, soms voor een langer traject. Heb je versterking nodig in jullie situatie? Stuur me een mailtje via het contactformulier en we kijken samen naar een passende oplossing.

 

Coaching in spreekvaardigheid

Vanuit mijn expertise in de retorica, homiletiek en communicatiewetenschap begeleid ik professionals (politici, predikers, ondernemers) in hun ontwikkeling in spreekvaardigheid. Dit kunnen langer durende trajecten zijn, of kortdurende trajecten, gericht op een specifieke toespraak. Voor meer informatie en de mogelijkheid om coaching in spreekvaardigheid aan te vragen, zie www.schoolvoorspreekvaardigheid (voor professionals) of www.sermonmovementcenter.nl (voor predikers).

 

Neem contact op voor coaching