MENU

Over Henk

Van mijn twintigste tot mijn veertigste heb ik het voorrecht gehad betrokken te zijn geweest bij ongelofelijk gave initiatieven, projecten en organisaties. Met drie vrienden heb ik de 4e Musketier opgericht, waaruit een wereldwijde mannen- en vrouwenbeweging is ontstaan, evenals een gepassioneerde beweging voor het brengen van gerechtigheid: de Muskathlon. Zeventien jaar lang mocht ik mensen helpen God (beter) te leren kennen in plaatselijke kerken in Zwolle en Veendam, maar ook door te spreken op talloze plekken in Nederland en over de wereld.

 

Mijn tweede helft

Zo rond mijn veertigste heb ik de balans opgemaakt en ben ik op zoek gegaan naar datgene waaraan ik mijn beste energie tussen mijn veertigste en vijftigste wil geven. Ik ben ervan overtuigd dat 'de tweede helft' telt. In de eerste helft ondernemen we veel, leren we veel, ontdekken we wie we zijn en wat we kunnen. In de tweede helft treedt er een verschuiving op. Het gaat niet langer om prestatie, maar om relatie, niet om ontvangen, maar om geven, niet om doen, maar om zijn.

 

Twee thema's

In alle dingen die ik de afgelopen twintig jaar heb meegemaakt - en feitelijk voert dit al verder terug en doortrekt dit mijn hele leven, van kinds af aan - lopen twee thema's als een rode lijn door alles heen: leiderschap en spreekvaardigheid.

 

Leiderschap

Zolang ik mij kan heugen heb ik al leiding gegeven. Aan 'Doelbewust en Trefzeker' (onze kwajongensclub waarmee we hutten bouwden in het bos van Beetsterzwaag), aan Bethel Sports (een volleybalvereniging van onze toenmalige kerk), aan studentenverenigingen, organisaties en kerken. Ik heb gezien dat er prachtige dingen kunnen ontstaan wanneer mensen samen de schouders onder een project zetten, zich samen sterk maken voor één doel. Ook heb ik gemerkt dat leiderschap soms moeilijk is: het kan veel energie kosten, eenzaam maken en je voor moeilijke dilemma's plaatsen. 

De afgelopen jaren heb ik veel leiders mogen trainen en begeleiden, zowel individueel als in groepen. Ik verzorg persoonlijke coachingstrajecten en teamtrajecten, in de corporate wereld, bij ondernemers en leiders en in kerken. Zo heb ik bijvoorbeeld leiderschapstraining gegeven bij URENCO Duitsland en Nederland en geef ik als gastdocent aan de Universiteit Twente college in Strategy, Communication and Leadership. In 2021 is mijn boek Leiderschap vanuit de Oorsprong verschenen, waarin ik vanuit het Joods-Christelijke denken de fundamenten van gezond leiderschap bespreek. Wil je jouw leiderschap ontwikkelen, of zoek je begeleiding voor jouw directie- of managementteam? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

 

Spreekvaardigheid

Naast leiderschap is spreekvaardigheid een thema dat mij mateloos fascineert. In het moment van een spreekbeurt kan zoveel gebeuren. Het juiste woord op de juiste tijd kan de koers van een mensenleven, organisatie of zelfs land beslissend beïnvloeden. Niet alleen heb ik zelf eindeloos vaak gesproken, ook heb ik er flink op gestudeerd. Op 1 maart 2019 promoveerde ik aan de Universiteit Twente op mijn dissertatie: 'Moving Sermons - studies into the persuasive effects of preaching.' Op het snijvlak van de communicatiewetenschap en homiletiek onderzocht ik effecten van communicatie-strategieën in de prediking en de wijze waarop de impact van communicatie versterkt kan worden. De afgelopen jaren trainde ik honderden leidinggevenden, politici, voorgangers en lekenpredikers in spreekvaardigheid. De komende jaren hoop ik hier een vervolg aan te geven, in het in januari 2021 te starten Sermon Movement Center en de School voor Spreekvaardigheid.

Zowel in de corporate wereld, als in de politiek en in de kerkelijke wereld begeleid en train ik sprekers, in binnen- en buitenland. Of het nu een groep consultants is die beter willen leren spreken, of een groep predikanten of lekensprekers die hun boodschap krachtiger willen maken en beter willen laten landen bij hun publiek, ik geniet ervan om mensen te helpen spreken met maximale impact.

 

Man en vader

Privé ben ik een gezegend man. Ik ben getrouwd met Ruth en vader van twee dochters en twee zoons. In mijn vrije tijd hou ik er van om hard te lopen of te fietsen langs de uiterwaarden van de IJssel en de bossen van de Hoge Veluwe of het Dwingelerveld. In 2017, enkele dagen voor mijn veertigste verjaardag, streepte ik het enige item op mijn bucketlist af door de Iron Man van Maastricht te volbrengen. Je kunt me volgen op Facebook, Twitter en Instagram.